tawan lintah,merasa terpukau,ternakan berskala kecil.

Mahen ‘tawan’ lintah

BENIH lintah yang akan dijual kepada pembeli yang diusahakan Mahekhamay Agrotech Farms Jalan Kuala Pilah, Seremban.


SEREMBAN 22 Dis. – Apabila sebut lintah, ramai yang geli dan tidak kurang pula yang menutup telinga kerana tidak mahu mendengar kisah ‘si penyedut darah’ ini.

Tetapi jika kita terus bersembang dan bercerita mengenai lintah, ia akan membuatkan anda merasa terpukau, terpegun dan tidak kurang juga yang balik ke rumah memikirkan cara untuk melabur dalam sektor pertanian melalui penternakan lintah.

Inilah yang dibuktikan seorang pemuda apabila menjadikan usaha menternak lintah sebagai pendapatan lumayan selepas menyedari ia cukup berpotensi untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Mahekhamay Agrotech Farms (MKAF), syarikat yang membekalkan dan menjalankan perniagaan lintah, kini terus mendapat permintaan di dalam dan luar negara.

Menurut pengusahanya, M. Mahen, perniagaan berasaskan lintah ini mula diceburi sejak dua tahun lalu dan setakat ini syarikatnya memiliki 3,000 tangki lintah untuk dibekalkan kepada penternak di seluruh negara.

Tambahnya, walaupun ada sesetengah individu yang berasa geli dengan haiwan ini apatah lagi untuk menternaknya, namun di negara barat bidang ini sudah lama diterokai.

Ini kerana pengamal perubatan moden menggunakan air liur lintah yang dipanggil hirudin untuk rawatan pembedahan dan kosmetik.

”Saya rasa penglibatan saya dalam industri penternakan lintah ini amat berbaloi selain mendapat pasaran yang begitu meluas.

”Setakat ini pasaran lintah berjaya menembusi Singapura dan permintaan menggalakkan berikutan setiap bulan kira-kira 4.5 juta ekor lintah dieksport ke negara itu.

”Jadi apabila ternakan ini dibuat secara serius di negara ini, ia nyata memberi pulangan pendapatan yang baik ditambah pula faktor cuaca di negara yang sesuai,” katanya.

Mahen memberitahu, ternakan secara berskala kecil melibatkan modal sekitar RM5,230 bagi satu tangki poli bersaiz 2.5 kaki x 3.5 kaki yang menempatkan 2,000 ekor lintah.

”Biasanya proses dari pembesaran lintah sebelum ia sesuai dijual memakan masa enam bulan dan saiznya sekitar tiga hingga empat inci.

” Selepas tempoh itu, hasil pendapatan yang bakal diterima oleh penternak pula dianggarkan RM15,000,” katanya.

Mahen turut menjelaskan, lintah tidak memerlukan penjagaan khusus kerana ia hanya perlu diberi makan darah ikan keli atau belut seminggu sekali selain memastikan sistem cahaya dan pengudaraan cukup.

”Ia mudah kerana tidak perlu kerap tukar air dan ia boleh membiak dari semasa ke semasa. Kerjanya mudah kerana perlu bagi lintah makan seminggu sekali,” ujarnya.

Mahen memberitahu, pihaknya juga turut memberi taklimat dan lawatan tapak secara percuma kepada mereka yang berminat untuk menjadi penternak.

Selain dari itu, pihaknya turut menyediakan pakej kepada mereka yang berminat untuk memulakan perniagaan berskala kecil dan besar.

”Untuk skala kecil, mereka boleh menggunakan satu atau dua tangki dan jaga dibelakang rumah atau laman sendiri.

”Bagi mereka yang mahu berskala besar lebih daripada 50 tangki, MKAF juga menyedia bantuan teknikal untuk tangki-tangki tersebut,” katanya.

Jelas Mahen, pengusaha juga tidak perlu bimbang mengenai bagaimana untuk memasarkan lintah apabila cukup tempoh kerana MKAF sendiri boleh membantu.

”Syarikat itu akan membeli semula lintah-lintah yang diternak oleh mereka,” katanya.

Advertisements

One Response to tawan lintah,merasa terpukau,ternakan berskala kecil.

  1. zulheimi berkata:

    saya seorang pelajar politeknik di shah alam,saya sangat berminat dalam penternakan lintah komersial.masalah utama yang saya hadapi ialah pasal modal.tujuan saya adalah ingin mengubah nasib keluarga saya yang serba susah dan kekurangan.apakah yang patut saya lakukan untuk memulakan langkah pertama saya ataupun saya terpaksa lupakan saja hasrat saya untuk memulakan penternakan ini?perlukan bantuan…:(

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: