pemeliharaan lintah, syarikat pembeli lintah, pembeli bekalan belut.

Pemeliharaan lintah, nak kata senang tidak, nak susah pun tidak. Penjagaannya tidaklah begitu ketara susahnya, penjagaannya mudah.

Apa perlu kita buat ialah supaya memerhati lintah sewaktu hujan dikhuartiti lintah-lintah ini keluar dari polytank atau kolam. kerana waktu hujan lebat, kolam mahupun polytank tersebut akan basah maka mudahlah lintah-lintah ni keluar.

aspek keselamatan harus dijaga, pastikan tempat-tempat ternakan lintah di tutup kemas bagi menyukarkan lintah ini keluar.

Banyak faktor kenapa linttah – lintah ini keluar, mungkin dikawasan ternakan lintah anda ada menternak kambing, lembu, reban ayam dan sebagainya.

Bau yang ada pada ternakan lain akan menyebabkan lintah-lintah keluar mencari mangsa, maka tidak di galakkan menternakan binatang lain hampir di kawasan tapak lintah.

Dalam eBook kami ada diajar cara-cara menternak lintah dengan selamat mengikut kolam ternakan mahupun polytank. Harga hanya Rm 50.00 sebuah.

Syarikat pembeli lintah sebenarnya memang ramai di malaysia tapi mereka tidak akan mencari penternak persendirian sebab mereka sendiri sudah ada ramai vendor mereka di malaysia.

Kebanyakkan vendor mereka adalah peserta-peserta kursus yang mendatangani perjanjian kontrak farming dengan mereka maka mereka digelar sebagai vendor.

Vendor -vendor lintah akan diberikan kontrak jual beli selama 1 hingga 3 tahun. Sebab itu susah untuk kita mencari Buyer sebenar.

Cuba anda bayangkan sekiranya terdapat 3000 Vendor lintah yang ada di malaysia yang ada perjanjian dengan syarikat sudah tentu Buyer – buyer lintah tidak lagi membeli hasil ternakan persendirian.

Pembeli Bekalan Belut, kebanyakan penternak lintah  di malaysia disaran belut dijadikan makanan utama lintah. Oleh kerana harga yang mahal menyebabkan ramai penternak-penternak lintah lebih suka memberi ikan keli sebagai makan utama lintah ini kerana harga kos operasi sangat murah.

Berlaian pula kepada syarikat-syarikat besar pembeli lintah, mereka lebih suka memberi belut sebagai makanan utama hasil ternakan mereka, dengan adanya kontrak farming penternak-penternak di bawah baru dan lama patuh di atas sayarat syarikat kerana syarikat ini memang sudah ada bekalan belut, jadi keuntungan sudah tentu ada serta kualiti lintah amat dititik berat oleh syarikat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: